preskoči na sadržaj

Osnovna škola bana Josipa Jelačića Zagreb

Marijana Jandrašek

 

Dragi roditelji,

ova stranica namijenjena je prije svega Vama, da biste mogli biti bliže onome što  radimo u školi, osobito u produženom boravku, a onda i svima onima koji žele zaviriti u našu učionicu. Neki učenici  sa svojim roditeljima svakodnevno razgovaraju o svemu što su u školi doživjeli i radili.  Drugi  o školi manje govore, nadam se da će ih sadržaji  na ovoj stranici potaknuti da i oni više razgovaraju o onom što su radili ili doživjeli. Stavljat ću na stranicu sve ono što mi se učini zanimljivim. Nadam se da će Vam se dopasti.

 

Rujan

Prvi dani u boravku uglavnom vrlo brzo prolaze. Upoznajemo se, pamtimo imena, igramo se, pjevamo, plešemo... Od papirnatih tuljaka oblikovali smo lutkice kojima smo se predstavili, što volimo, a šte ne volimo. Imena pamtimo igrajući razne igre.

 

Putujemo zajedno ! Postali smo đaci ! Naše ručice su ispunile cijeli pano !

Učimo zajedno i igramo se zajedno... Svatko ima neku ideju i svaka je dobrodošla. Izrađujemo pravila ponašanja u razredu, koja ponašanja želimo, a što ne želimo, koje su posljedice i kako možemo popraviti kad nešto zabrljamo.

Na satu razrednika smo započeli, a u boravku dovršili razredni znak. 5 grupa- 5 znakova. Samo jedan ćemo glasanjem izabrati za znak 1.a razreda.

 

Mi smo đaci veseljaci, Kad si sretan, Zdravo mame, tate, tete, Četiri čarobne riječi, Škola... ovo su samo neki od naslova brojnih pjesma koje smo naučili i koje često pjevamo uz pokrete i ples. Baš to volimo !

Igranje nam je ipak najvažnije, nekad u učionici, a kad god je lijepo u našem dvorištu. 

Nakon zajedničke igre česti su ovakvi prizori, opet zajedno. Baš smo dobra ekipa !

 

Svaki dan čitamo ili barem listamo slikovnice  i knjige iz naše razredne knjižnice. Nekad čita učiteljica, a nekad sami.

 

Iako smo još uvijek na početku nastavne godine, ozbiljno smo se prihvatili posla i započeli sa svojim projektom Čitam, pripovijedam, maštam, stvaram, koji će trajati  cijele godine ali će se mijenjati teme. Ovaj put je riječ o JEŽEVIMA.  Slušali smo priču Ježeva kućica i pročitali slikopriču Jesenska svečanost, koju smo zatim i ilustrirali. Od glinamola i košuljica divljih kestena oblikovali smo ježiće i obojali ih temperama. Ti su ježići progovorili u našim izmišljenim igrokazima. Na satu likovne kulture slikali smo ježa, a na satu glazbene kulture naučili smo brojalicu Bode, bode jež. 

Mogli smo birati s kim ćemo glumiti. Evo kako smo se udružili.

 

 

 

 

Listopad

Danas smo posjetili našu školsku knjižnicu. Profesorica Josipa nam je pročitala  priču Hrabrica, a mi smo ju ilustrirali i dali svoje crteže za izložbu u knjižnici. Naučili smo  kako se posuđuju knjige i da se knjige  trebaju čuvati i vratiti čim ih pročitamo. 

 

Ovaj mjesec smo obilježili Dan kruha u našoj učionici. Vrijedne ruke mijesile su tijesto i oblikovale zanimljive kruščiće. Bio je to jaaakooo fini kruh! Pjevali smo pjesmu Mlin i recitirali pjesmicu Pekar. 

 

 

 

 

Konačno je osvanula dugo očekivana srijeda bez kiše - ROLANJE !

Imamo mi u razredu iskusnih rolera, a imamo i početnika. Ovaj put je profesorici u pomoć priskočio naš bivši učenik, iskusan roler s niz osvojenih priznanja. Početnicima nije lako, ali su vrlo ustrajni i uporni. Obavezni su ŠTITNICI ! Kažu neki:" Šteta što nema štitnika i za guzu! Trening je prošao za tren! Nakon ovog treninga još se učenika prijavilo za rolanje!

 

 

 

 

Već sljedećeg dana, odjednom smo ostali doma! IZOLACIJA ! Učiteljica nam je bolesna ! Sva sreća, nije dugo potrajalo ! Nakon povratka u školu, pričali smo o doživljajima doma i usput objasnili svoje zamišljene izume ! Svi su se trudili odrađivati zadatke koje su dobili za vrijeme trajanja škole na daljinu.

 

 

Dan štednje! Što sve možemo štedjeti? Štedjeti se može struja, voda, plin, novac, ali može i mama i tata ako im pomažeš. Evo naših kasica!

Imamo i razrednu kasicu u koju skupljamo novčiće za naše potrebe; nekad nova igra, nekad slatkiš, hrana za ptice, materijal za rad...

 

Ove godine smo imali već nekoliko rođendana, slavljenici su bili: Luka i Karla, a danas smo poklon crtali za Paulu!

 

Studeni

Evo nama  jeseni... Ptičice su male...Tiho, tiho pada...Kruška, jabuka, šljiva...

Ovaj mjesec se bavimo temom JESEN, pjevamo, slikamo, čitamo, šetamo, ali i radimo neke jesenske poslove: grabljamo lišće, skupljamo jabuke...

 

Pa to uopće nije  lako...Jedne su se grablje negdje sakrile! 

 

 Svi su bili vrijedni, a posljednji su odustali Mihael, Dora, Tia i NIkolina!

 

Od ovih ćemo jabuka ispeći kolač!

 

Učiteljica Nena nas je odvela u šumu na naš Stari grad.  Toliko lišća...a sve se žuti, crveni šareni...

 

 

Dani su sve hladniji pa smo se pobrinuli za ptičice, objesili smo im hranilice sa sjemenkama.

  

Slavimo jesen - oblikujemo jesenske krune, malo crtamo, malo klamamo osušeno lišće iz našeg parka.

  

Evo, i jabuke koje smo prošli tjedan pokupili u našem voćnjaku zaista su nam poslužile u pripremanju štrudle. Donijeli smo gulilice i ribeže i još pokoju jabuku za svaki slučaj. Uz veliko uzbuđenje prionuli smo  pripremanju štrudle. Učiteljica Marijana je pokazala što i kako treba raditi, a učiteljica Nena nam je u svemu pomagala i sve zabilježila slikajući nas. Nije bilo nimalo lako, ali nismo odustali. Za užinu smo imali poslasticu koju smo sami napravili! MLJAC! Šteta što neki ne vole štrudle. Petar kaže  da je štrudla jako fina, ali da njegova baka  napravi još finiju! Kad prođe korona, pozivamo i bake u pomoć!

  

 

 

 

 

Martin je proslavio imendan! Mi smo mu zapjevali i nacrtali crteže, a on je sve počastio slatkišima. Novoizabrana predsjednica razreda Paula, čestitala mu je u ime cijelog razreda! 

 

Još o jeseni: naš se pano iz dana u dan mijenja...

 

  

 

Tko je Videku napravio košuljicu - sa učiteljicom Nenom  smo slušali priču, gledali crtić, razgovarali smo o svojim dobrim djelima, slikali Videka i njegove prijatelje. Mi košuljicu ne zanamo sašiti, ali smo pokušali sašiti gumb. Bravo 1. a! Uspjeli smo!

 

Ovaj mjesec obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Slušali smo pjesme, zapjevali o Hrvatskoj, zapisali koliko znamo i možemo, crtali Vodotoranj, oblikovali golubicu od glinamola i ponijeli doma.

 

Ti si moj prijatelj! 

 

 

Na igralištu je sad već hladno, ali nikad dosadno.

 

Uskoro će advent i božićno vrijeme. Mi se već sada pripremamo razmišljajući o tome što bismo sve mogli raditi i kako bismo mogli postati bolji prema svojim prijateljima, ukućanima i svima drugima. Radili smo u grupama i donijeli ovakve zaključke.

 

 

 

 

 

 

Prosinac

Počinjemo pripremati božićne ukrase. Kad god imamo vremena, nešto se boja, nešto lijepi, nešto izrezuje...

 

Naš školski vrt danas je prepun lišća, a već sljedećeg dana zabijelio ga je snijeg. Ptičice su došle na hranilice koje smo im postavili.

 

 

Sad kad smo pravi đaci, dobili smo i prave iskaznice za školsku knjižnicu. Danas smo ponovili kako se posuđuju knjige, što se treba reći, napraviti, kako ponašati u knjižnici i kako se odnositi prema knjigama. Knjige treba čuvati, brzo pročitati i vratiti da ih mogu posuditi i druga djeca.

Našoj učiteljici Neni danas  je  rođendan! Živjela, živjela, uvijek sretna bila!

 

Došao nam je sveti Nikola! Kako i ne bi kad smo mu se toliko radovali, crtali i oblikovali i  šivali čizmice! Svatko je u svojoj čizmici pronašao slatki darak!

 

 

 

 

Uz svetog Nikolu počastili su nas i naši slavljenici Nikolina, Nika i Nikola, a mi smo njima kao i obično nacrtali dar!

Sretan im imendan!

Ovaj mjesec obilježavamo  i Medni dan!. Naučili smo da je med izuzetno zdrava namirnica, liječi naše grlo i dobar je za prehladu, koristimo ga umjesto šećera. Svatko je dobio staklenku meda i zanimljivu i poučnu slikovnicu. Od tuljaka smo oblikovali pčelice, te vrijedne radilice.

 

A evo i naših svijećnjaka!

Mjesec prosinac je i mjesec dobrih djela i darivanja. Pokušat ćemo biti anđeli čuvari jedni drugima. Nekima je to posve lako i prirodno, a neki moraju učiti kako biti anđeo, kako pomagati i razveseliti nekog, pozvati ga na igru, pružiti ruku, pokloniti svoj rad...Sretni smo kad darujemo druge lijepim riječima, nježnošću, ljubaznošću, a posebno nas veseli kad možemo darovati i neki poklon. Evo sakupili smo lijepu količinu slatkiša i pribora za crtanje. Sve ćemo to darovati onima kojima je potrebno i tako ih razveseliti. 

 

Ide zima, zube ima...

 

Sveta Luija - sijemo pšenicu, pjevamo i crtamo našoj Luciji!

 

Neki su bolesni, mi ih pozdravljamo, crtamo za njih i mislimo na njih! Nadam se da će nam se uskoro pridružiti. Svaki dan se  bližimo  i veselimo Božiću, bilo da pjevamo, slikamo, izrađujemo ukrase ili samo razgovaramo.

 

 

Za vrijeme adventa trudili smo se biti još malo bolji i svaki dan pročitali zadatak dobrote i pokušali ga odraditi. Nekima je išlo glatko, a drugi su  učili od onih koji to dobro rade.

Od papirnatih tuljaka smo napravili lutku Orašara. Priredili smo tombolu u kojoj smo izvlačili brojeve i međusobno poklanjali svoje lutke. Poklon od srca, a sami smo ga izradili! 

 

 

Siječanj

Opet smo u školi i sretni smo zbog toga, svi zdravi i veseli. Vježbamo izlazak za slučaj potresa, ali se uz to bavimo uobičajenim poslovima.

Za lektiru se radi Crvenkapica, a mi smo izradili lutkice i odglumili našu Crvenkapicu koja je malo drugačija od Grimmove.

 

Naše dvorište je opet zabijelio snijeg. Malo ga je, ali smo spremni za  posao. 

 

Začas se otopio, ali smo mi zato napravili još nekoliko zanimljivih snjegovića u našoj učionici.

Dora i Tia odlučile su naše dvorište učiniti ljepšim mjestom. Naoružale su se rukavicama i vrećicama i pokupile smeće u školskom dvorištu. Još su se neki pridružili!

Bravo Dora! Bravo Tia!

 

Jakov je proslavio svoj rođendan sa nama!

Prošli tjedan smo imali gošću na nastavi i u boravku -  studenticu Katarinu. Sa nama se družila, igrala, pjevala, plesala, učila nas i pomagala. Pozvali smo ju da nam se opet pridruži!

 

 

Veljača

Stigla nam je veljača, a s njom i Valentinovo i fašnik. Naš se pano šareni, odmah nam je u učionici ljepše!

Ovaj mjesec se malo više bavimo temom ljubavi. Čitamo priču o mravu dobrog srca i promišljamo o svom dobrom srcu. Tako smo uz ovu priču vezali naš razredni projekt Čitam, pripovijedam, maštam, stvaram. Pjevali smo Mravlju koračnicu, oblikovali mrave od kartona i gledali crtani film.                        Volimo raditi u grupi, uvijek netko ima neku ideju i lakše nam je. 

Maks, sretan ti rođendan!

 

 

 

 

Dobre vile, čarobnjaci, vještice...Ove godine su maškare ostale u učionici i predstavile su se jedne drugima...

 

Obilježili smo Dan ružičastih majica! Razgovarali smo o svojim lijepim  i ružnim iskustvima. Uz zvuke pjesme " Ne rugaj se" , crtali smo lijepe i ružne situacije. Pisali o tome što nam je potrebno za prijateljstvo. Korina je jako lijepo  zaključila da moramo srca obući u ružičastu boju! 

Neka je svaki dan - Dan ružičastih majica!

 

Ožujak

Što je potrebno da bismo bili dobri prijatelji? Ovako smo mi to zamislili!

 

 

SRETAN DAN ŽENA!

 

I tatama smo nešto napravili, origami košuljicu s kravatom, a iza napisali  nekoliko  lijepih riječi.

Dragi očevi, sretan vam Dan očeva!

 

Iva je proslavila rođendan!

Našli smo novu zanimaciju - igre u pješčaniku. 

 

 

Voda je sićušna kapljica kiše, voda je more što brodove njiše...Jako nam je lijepa ova pjesmica! Razgovarali smo o njoj, zapažali koliko smo ju puta danas i za što sve trebali, što bismo bez vode, kome sve treba i za što, kako ju sačuvati i zaštititi od zagađivanja. To smo zapisali i nacrtali zajedničkim snagama.

 

 

 

Konačno je postalo malo toplije, pa možemo u naš vrt. Ima tu malo matovilca i mladog luka, a procvali su i tulipani.

Malo smo prekopali i pograbljali, a onda posijali mrkvicu, peršin, celer, grašak, grah, tikve i salatu. Sve smo malo pognojili i sad čekamo kišu. 

 

 

Pripremamo se za najveći kršćanski blagdan Uskrs! Oslikavamo pisanice, crtamo i oblikujemo koke i zečeve, jedemo mladi luk sa šunkom. Evo nekih naših radova !

 

 

Luka nam je donio čokoladne pisanice koje je učiteljica, "zeko" ostavila u travi u dvorištu. Jako smo žurili da ih što više pronađemo. Tko je pronašao više, dao je onome koji je imao manje sreće u traženju.

 

Travanj

Proslavili smo rođendane, Lanin, Mihaelov i Nikin! 

 

 

Na satu prirode i društva učimo o sigurnosti u prometu. Svi koji su mogli, dovezli su svoje bicikle i pokazali kako njima upravljaju. Posudili su i drugima da i oni pokažu što znaju. Oni koji su nesigurni, vježbali su sa strane.

 

 

Od otpadnog materijala oblikovali smo različita prometna sredstva, a zajedničkim radom u paru oslikali smo plakate na kojima smo ponovili sve važne pojmove vezane uz sigurnost u prometu. Svatko je svoj rad predstavio razredu.

 

 

 

 

Dora nam je donijela zmaja ! Svi su mu se jako obradovali. Što god vam doma više ne treba (stare igračke), imate viška i smeta vam, pošaljite nama, nas sve veseli!

 

22. 04. Dan planete Zemlje - Pjevamo i plešemo, uređujemo okoliš, slikamo i oblikujemo planetu od papira. Izradili smo vjetrenjače i razgovarali o obnovljivim izvorima energije. Pročitali smo priču i igrali društvenu igru Pričam o energiji. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dokumenti


Logo

 
E-dnevnik
 
Raspored zvona
             
Prijepodne:
  1.  
  08.00-08.40  
 2.
 08.45-09.25 
 3.
 09.35-10.15
 4.
 10.25-11.05
 5.
 11.10-11.50
 6.
 11.55-12.35
 7.
 12.40-13.20
Poslijepodne:
0. 13.15-13.55
 1.
 14.00-14.40
 2.
 14.45-15.25
 3.
 15.35-16.15
 4.
 16.25-17.05
 5.
 17.10-17.50
 6.
 17.55-18.35
 
Školska kuhinja

 

Prehrana od 13. do 17. 9. '21. 

 

Priloženi dokumenti:
Jelovnik- 9- 21 doc [13247].docx

 
Školski autobus

Raspored vožnje organiziranog školskog prijevoza

ŠK. god. 2021./2022.

 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 2. 2017.

Ukupno: 429303
Ovaj mjesec: 5875
Ovaj tjedan: 1380
Danas: 217
 
 > Djelatnici  > Marijana Jandrašek
CMS za škole logo
Osnovna škola bana Josipa Jelačića Zagreb / Podgradski odvojak 1, HR-10000 Zagreb / os-bana-jjelacica-zg.skole.hr / ured@os-bana-jjelacica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju