preskoči na sadržaj

Osnovna škola bana Josipa Jelačića Zagreb

 > Naslovnica
Vijesti

ODIGRANO JE PRVENSTVO ŠKOLE U ŠAHU ZA ŠKOLSKU GODINU 2016./2017.

Autor: Ivan Gotić, 1. 7. 2017.

Završila je i ova školska godina – u iščekivanju kraja školske godine i ljetnih praznika, učenice i učenici naše škole odigrali su još jedan šahovski turnir – Prvenstvo škole u šahu za školsku godinu 2015./2016.

Na turniru je nastupilo ukupno 17 natjecatelja/ica svih dobnih skupina, od čega 5 djevojčica i 12 dječaka.

Odigrana su 2 odvojena turnira – turnir u kategoriji „Pupoljaka“ (za učenike/ce do 3. razreda) te tzv. Veliki turnir za sve ostale sudionike (za učenike/ce od 4. do 8. razreda na kojemu mogu nastupiti i učenici/ce od 1. do 3. razreda).

Nakon završetka obaju turnira, podijeljene su sljedeće nagrade:

  • Pupoljci – 3 medalje za djevojčice i 4 medalje za dječake te su svi sudionici ovog turnira nagrađeni medaljama
  • Veliki turnir – pehari za 3 prvoplasirane djevojčice i 3 prvoplasirana dječaka

Bitno je napomenuti da je novac za nabavu pehara i medalja prikupljen od strane roditelja naših malih šahista, a poseban trofej za osvajačicu Prvenstva škole je poklon voditelja škole šaha.

Turnir u kategoriji „Pupoljci“

Na turniru u kategoriji „Pupoljci“ nastupilo je 7 najmlađih članova naše škole šaha te su zbog malog broja sudionika odigrali turnir po Berger sustavu dvokružno (svatko sa svakim s bijelim i s crnim figurama). 
Nakon svih odigranih partija, konačni poredak je bio sljedeći:
DJEVOJČICE:
1. mjesto - zlatna medalja – Lara Marija Žagar
2. mjesto - srebrna medalja – Laura Šakić
3. mjesto - brončana medalja – Mila Herceg
 
DJEČACI:
1. mjesto - zlatna medalja – Mihael Kolić
2. mjesto - srebrna medalja – Karlo Lazić
3. mjesto - brončana medalja – Matija Marković
4. mjesto - brončana medalja – Luka Krpan
Veliki turnir

Na Velikom turniru nastupilo je ukupno 12 natjecatelja/ica od čega 3 djevojčice i 9 dječaka. Turnir je odigran po Berger sustavu dvokružno (svatko sa svakim s bijelim i s crnim figurama).

Nakon svih odigranih partija, pehari su podijeljeni sljedećim natjecateljima/cama:

DJEVOJČICE

  1. mjesto - pehar za 1. mjesto – Lea Stojković
  2. mjesto - pehar za 2. mjesto – Lara Marija Žagar
  3. mjesto - pehar za 3. mjesto – Lara Jurišić


Zgodan detalj za spomenuti je da imena svih triju natjecateljica počinje slovom „L“ te da se čak dvije od njih zovu „Lara“ – statističari bi iz toga sigurno izvukli neku pouku, a mi ćemo ovdje samo zaključiti da ime, kao ni početno slovo imena nije bilo presudno u osvajanju trofeja – borba se vodila do posljednje partije te je Lara Marija Žagar, učenica 1.a razreda i pobjednica turnira u kategoriji „Pupoljci“ uspjela osvojiti 2. mjestu u konkurenciji djevojčica na tzv. „Velikom turniru“.

DJEČACI:

  1. mjesto - pehar za 1. mjesto – Mario Kolić
  2. mjesto - pehar za 2. mjesto – Mihael Kolić
  3. mjesto - pehar za 3. mjesto – Hrvoje Đurkan

Kao i u kategoriji djevojčica, i u kategoriji dječaka se vodila ljuta borba do posljednje partije. U posljednjim partijama turnira Mihael Kolić je pobjegao svojim pratiteljima i osigurao 2. mjesto na turniru, a osvajača trećeg mjesta smo dobili tek usporedbom dodatnih kriterija prema kojima je Hrvoje Đurkan u foto finišu prošao ispred Viktora Baričevića koji je ostao na 4. mjestu.

Po završetku turnira smo imali dvoje učenika na vrhu s po 21 pobjedu i samo jednim porazom i potpuno jednakim svim dodatnim kriterijima – prvo mjesto su na taj način podijelili Lea Stojković i Mario Kolić. Kako bismo na kraju ipak imali ukupnog pobjednika (ili pobjednicu) turnira, Mario i Lea su odigrali još jednu dodatnu partiju iz koje je Lea izašla kao pobjednica čime je postala i ovogodišnja Prvakinja škole obranivši prošlogodišnji naslov.

Na većini šahovskih turnira običaj je da se djevojčicama koje u ukupnom poretku zauzmu prva mjesta ispred dječaka dodjeljuju nagrade predviđene za dječake pa turniri nerijetko završe na način da djevojčice kući odnesu više trofeja od dječaka ili čak sve trofeje  …

 

S obzirom da su na našem turniru i ove godine nastupile samo 3 djevojčice, odlučili smo da nećemo primijeniti navedeno pravilo oko dodjele trofeja nego smo Lei Stojković, kao ukupnoj pobjednici turnira dodijelili poseban trofej kao Prvakinji škole za školsku godinu 2016./2017.

Nakon podjele svih trofeja, šahovska se družina još jednom zajednički fotografirala, a nakon toga smo se svi razišli u iščekivanju novih šahovskih natjecanja.

I već nekoliko dana nakon završetka školske godine troje naših šahista je nastupilo na ovogodišnjem kadetskom Prvenstvu Hrvatske u Trogiru. U kategoriji djevojčica do 9 godina nastupila je Lara Marija Žagar i osvojila odlično 6. mjesto! U kategoriji djevojčica do 13 godina nastupila je Lea Stojković te zauzela također odlično 9. mjesto! U kategoriji dječaka do 15 godina nastupio je Mario Kolić i zauzeo 24. mjesto – svi koji znaju kako je jaka konkurencija dječaka u kategoriji do 15 godina starosti će potvrditi da je to i više nego odličan rezultat. U prilog tome govori i činjenica da je Mario zabilježio samo 2 poraza u 9 odigranih partija! Svaka čast svim našim šahistima i šahisticama te im samo možemo poželjeti da ih iduće godine na Prvenstvu Hrvatske bude još i više te da ostvare još bolje rezultate nego ove godine.

Do tada svim učenicima OŠ bana Josipa Jelačića (šahistima i ne-šahistima) želimo ugodne i vesele ljetne praznike …

 

Robert Stojković,

Licencirani FIDE trener (Nacionalni instruktor)

Voditelj škole šaha u OŠ bana Josipa Jelačića
E-dnevnik
 
Školska kuhinja

Raspored prehrane za mjesec studeni!

Priloženi dokumenti:
Jelovnik 11-3.pdf

 
Školski autobus

Priloženi dokumenti:
Raspored skolskog autobusa 701.docx

 
Raspored zvona

             

Prijepodne:

1

08:00-08:45

2

08:50-09:35

3

09:45-10:30

4

10:40-11:25

5

11:30-12:15

6

12:20-13:05

7

13:10-13:55

Poslijepodne:

1

14:00-14:45

2

14:50-15:35

3

15:45-16:30

4

16:40-17:25

5

17:30-18:15

6

18:20-19:05

 

 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 2. 2017.

Ukupno: 165965
Ovaj mjesec: 4516
Ovaj tjedan: 1862
Danas: 38
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola bana Josipa Jelačića Zagreb / Podgradski odvojak 1, HR-10000 Zagreb / os-bana-jjelacica-zg.skole.hr / ured@os-bana-jjelacica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju